Nieuwsbericht

16 juli 2024

    

11,6 miljoen voor onderzoek naar beter leven met en na kanker

Van fluorescerende speurstoffen om slokdarmkanker van gezond weefsel te onderscheiden tot het inzetten van bestaande medicijnen om hart- en longschade na bestraling te voorkomen. En van een beweegprogramma tegen de effecten van zenuwschade na chemotherapie tot een minder belastende alvleesklierkankeroperatie met behulp van een robot. KWF trekt ruim 11,6 miljoen euro uit voor deze en andere onderzoeken. Alle 16 projecten dragen bij aan een beter leven met en na kanker.

De toegekende onderzoeken zijn het resultaat van de tweede reguliere financieringsronde van 2024. Een commissie van (inter)nationale experts en (ex)patiënten beoordeelde alle ingediende onderzoeksvoorstellen zorgvuldig op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Mede op basis van hun oordeel besluit KWF welke projecten voor financiering in aanmerking komen.

Carla van Gils, directeur KWF: "Minder bijwerkingen, effectievere behandelingen en geschikte manieren om de kwaliteit van leven van mensen met kanker te verbeteren. Wij zijn trots dat we met de steun van donateurs veelbelovend wetenschappelijk onderzoek op deze gebieden mogelijk maken."

Onmisbare bijdrage Alpe d'HuZes

Maar liefst 8 van de 16 onderzoeken (€5,1 miljoen in totaal) zijn gefinancierd uit de opbrengst van Alpe d'HuZes. Veel dank gaat uit naar de duizenden deelnemers die de legendarische berg ieder jaar beklimmen. De 17e editie leverde ruim €18 miljoen op. Sinds haar bestaan heeft Alpe d'HuZes ruim €225 miljoen bijgedragen aan baanbrekend kankeronderzoek. Daarmee is het de grootste fondsenwervende actie voor KWF.

Emilie van Karnebeek, bestuurslid Alpe d'HuZes: "Ook deze ronde financiert Alpe d’HuZes weer belangrijke onderzoeken naar kanker. Wij zijn blij dat het geld dat de deelnemers hebben opgehaald, goede bestemmingen krijgt. Hier doen we - deelnemers, vrijwilligers, sponsors en donateurs - het elk jaar voor: onmacht omzetten in kracht onder het motto ‘Opgeven is geen optie’, en ervoor zorgen dat er straks niemand meer doodgaat aan deze vreselijke ziekte."

De gefinancierde onderzoeken zijn erg divers, maar dienen allemaal hetzelfde doel: het verkleinen van de impact van kanker. Een paar voorbeelden van de onderzoeken die gefinancierd worden uit de opbrengst van Alpe d’HuZes:

Bas Mulder award

De Bas Mulder Award, waarmee we jonge talentvolle onderzoekers stimuleren, is voor Joris Elbers van Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij onderzoekt mogelijkheden voor een verkorte bestraling voor hoofd-halskanker om de behandeling te verlichten en negatieve effecten op het immuunsysteem te verminderen. 

Hermannetje

Daarnaast zijn er ‘Hermannetjes’ om een aantal onderzoeksresultaten te versnellen met een extra duwtje in de rug. Voorbeelden hiervan zijn onderzoek naar een minder belastende operatie bij alvleesklierkanker en een betere behandeling van slokdarmkanker.

Chirurgen in Amsterdam UMC gaan onderzoeken of opereren met robotassistentie veilig en effectief genoeg is om kanker in de kop van de alvleesklier te verwijderen. Het voordeel van de robot is dat slechts een paar kleine sneetjes nodig zijn. Bovendien heeft de chirurg meer bewegingsvrijheid en een 10x vergroot 3D-beeld van het operatiegebied. Deze preciezere manier van opereren kan leiden tot betere uitkomsten voor de patiënt, zoals een sneller herstel en minder pijn. De techniek is ook minder belastend voor de chirurg, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de ingreep.

De levensverwachting voor mensen met slokdarmkanker is ongunstig, vooral als er uitzaaiingen zijn. De behandeling bestaat meestal uit chemotherapie en/of bestraling, vaak gevolgd door een operatie en soms aanvullende chemo. Via een ‘Hermannetje’ worden onderzoeken gefinancierd naar betere behandeling van slokdarmkanker. Onderzoekers bestuderen onder andere de meerwaarde van een operatie bij uitzaaiingen en het effect van een nieuwe combinatie van behandelingen (in verschillende volgorde).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over deze onderzoeken op de website van KWF