Bijzonder verhaal - 30 mei 2024

Rafke Heuvelmans

    

"Ik geef niet op voor mijn moeder Chantal"

Rafke was acht jaar toen haar moeder Chantal borstkanker kreeg. Inmiddels is zij 18 en is er ontzettend veel gebeurd in de afgelopen jaren. Al tien jaar drukt de ziekte een grote stempel op het gezin. Naast de borstkanker werd er ook nog eens schildklierkanker geconstateerd bij haar moeder. En of dat nog niet genoeg was, de borstkanker zaaide zich uit naar andere delen van haar lichaam.  

Het afgelopen jaar is erg onzeker geweest voor Rafke, Chantal en haar vader Frans: nieuwe uitzaaiingen, meerdere ziekenhuisopnames en nieuwe behandelplannen. Steeds weer een klap om te incasseren. Toch laten ze zich er niet onder krijgen. “Mijn moeder is een topper en een enorme doorzetter”, vertelt Rafke trots. “Zij heeft mij van jongs af aan meegegeven dat je geen invloed hebt op wat je moet doorstaan in het leven, maar je bepaalt wel zelf hoe je daar mee omgaat”. Ze is een moeder uit duizenden die de hele familie heeft aangestoken met het Alpe d’HuZes virus.”
 

Rafke doet dit jaar voor de vierde keer mee aan de Alpe d’HuZes. Op 6 juni loopt zij de 21 bochten omhoog. “Ik loop voor mama, Jo, tante Trudy, Miranda en Marga. Deze mensen hebben helaas allemaal deze rotziekte gehad of hebben die nog steeds”. Rafke vertelt dat zij in 2017 afscheid heeft moeten nemen van haar tante Trudy en in 2018 van Jo. Marga en Miranda zijn lotgenoten van mama, mama heeft ook van hen afscheid moeten nemen. “Deze klim doe ik ook speciaal voor hen en uiteraard speciaal voor ons mam”. Ik hoop dat ze zelf ook de berg kan beklimmen maar haar doel voor nu is om erbij te zijn en dat moet zeker lukken. Het gaat namelijk stapje voor stapje weer steeds beter, en al die liefde die samenkomt op de berg gaat haar ontzettend veel kracht en steun geven”.
 

Rafke is een echt familiemens. Ze komt uit een warme en hechte familie. “Niets kan op tegen de steun, liefde en verbondenheid die familie geeft”, aldus Rafke. Een groot deel van de familie reist ook dit jaar weer mee naar Frankrijk. “Op de berg ervaar ik ook een soort familiegevoel. Iedereen komt met hetzelfde doel en de sfeer op de berg is heel bijzonder”. Rafke is onderdeel van een van de teams van Big Challenge. Zij organiseren tijdens de koersweek in Frankrijk altijd een middag op de berg waarin deelnemers hun verhaal delen. De moeder van Rafke heeft ook een keer haar verhaal verteld tijdens zo’n lotgenotenmiddag. Het is fijn om persoonlijke verhalen van anderen te horen en ervaringen te delen. Iedereen op de berg weet hoe het is om te moeten omgaan met gevoelens van onzekerheid, machteloosheid en angst. Gelukkig is de sfeer toch optimistisch en wordt er vooral ook hoop, liefde en het vertrouwen dat dat we samen iets kunnen doen tegen kanker gedeeld.

Vorig jaar is moeder van Rafke met een groep op de fiets vanuit Middelbeers naar Alpe d’Huez gefietst. Dat is 1100 km met maar liefst 17.000 hoogtemeters! Een hele prestatie vooral omdat meerdere teamgenoten intussen een grotere uitdaging in hun leven hadden. Alpe d’Huez halen was een fantastisch mooi streven maar van de ziekte kanker genezen was hun ultieme doel. Rafke stond haar moeder op te wachten in Frankrijk.?Toen zij samen met het Bike 2 Fight team over de finish kwam was Rafke supertrots! “Zo mooi dat dit haar gelukt is en dat nog voor elkaar krijgt na zoveel tegenslagen. Dat vind ik nog steeds heel bijzonder”. 
 

Na deze bijzondere prestatie van haar moeder, begon het ook bij Rafke weer te kriebelen. En snel was het besluit genomen om nog een keer mee te doen. De moeder van Rafke staat op 6 juni vast juichend en vol trots langs de kant als Rafke en de andere team-/familieleden over de finish komen. “Onmacht omzetten in kracht”, dat is wat Rafke zegt ook dit jaar weer te gaan doen tijdens Alpe d’HuZes. “Ik kan niet wachten tot het weer zover is. Alles is liefde en liefde komt samen op die ene mooie berg!”

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/RafkeHeuvelmans8231?