Bijzonder verhaal - 28 mei 2024

Barry Rahajaan

    

"Ik geef niet op voor mijn zusje Abigail"

Dankbaar. Dat is een van de woorden die het gevoel van Alpe d’HuZes het best kan omschrijven. Fanatieke deelnemer Barry Rahajaan kan hier goed over meepraten. Als echte veteraan doet hij dit jaar voor de 7e keer mee aan dit bijzondere evenement.

De eerste keer
In 2016 schrijft Barry zich voor de eerste keer in. Hij is lid als onderdeel van een van de teams van Deutsche Bank. De belangrijkste reden om mee te doen: het verlies van zijn zusje Abigail. In 2015 verloor Abigail de strijd tegen kanker in haar eierstokken. Ook gaat hij de uitdaging aan om meerdere geliefden uit zijn grote familie te herdenken.
Met het overlijden van zijn zusje vers in gedachten reist Barry met zijn team af naar Frankrijk. Hij herinnert zich goed dat hij tijdens één van zijn beklimmingen werd aangesproken door een interviewer van Radio 10. Op dat moment vielen de puzzelstukjes in elkaar. Het liet hem beseffen dat hij zijn zegeningen moest tellen en dankbaar mocht zijn.

Het gevoel van dankbaarheid werd versterkt toen hij onverwachts een flinke groep bekende gezichten aan de finish zag staan. In het geheim hadden zijn ooms, neven, nichten en twee goede vrienden een plan gemaakt om met 13 man Barry een hart onder de riem te steken tijdens de koersdag. Dat was nog een hele opgave, want zo gemakkelijk is het niet om als supporter de Alpe d’Huez op te komen. Het warme onthaal was uiteindelijk een prachtige afsluiting van zijn allereerste deelname.

Nog een afscheid
In de jaren die erop volgden heeft Barry zich steeds volop ingezet om geld in te zamelen voor het KWF. Elke editie heeft hij drie keer de tocht naar boven gemaakt. Net als in zijn eerste jaar kon hij steeds volop rekenen op steun van zijn omgeving.
Tijdens Alpe d’HuZes 2022 heeft hij, terwijl hij in Frankrijk was, ook helaas afscheid moeten nemen van zijn nicht die de ziekte niet kon overwinnen. Barry: “Net als mijn zusje Abigail was zij strijdbaar en vol levenslust. Ze waren trouwens ook dikke vriendinnen en zullen vast samen dikke lol hebben daarboven.”

Nieuwe tak van sport
Dit jaar staat Barry aan de start als teamcaptain van een van de teams van Deutsche Bank. Nog opvallender is dat hij dit jaar zijn schoenen verruilt voor een racefiets. Na 6 jaar te voet naar boven te zijn gegaan vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging.

 

Ongeveer een jaar geleden maakte hij zijn eerste ritje. De eerste kilometers werden gefietst op de 20 (!) jaar oude racefiets van zijn schoonvader. Een letterlijk geval van ‘op een oude fiets moet je het leren’.

De datum 6 juni 2024 kruipt steeds dichterbij. Gelukkig kon Barry rekenen op hulp uit een bekende hoek. Een vriend van hem werkt in een fietsenwinkel en daar werd een spiksplinternieuwe racefiets aangeschaft. Nu kon de training écht beginnen.

Helaas heeft Barry afgelopen week te horen gekregen dat zijn moeder borstkanker heeft en bij zijn oom de kanker is teruggekeerd. Ondanks deze tegenslagen staat hij straks vol goede moed aan de start in Bourg d’Oisans. Samen met zijn team van collega’s heeft hij al een mooi bedrag binnengehaald. Ook hij trekt een eindsprint naar zijn streefbedrag. Met zijn gloednieuwe racefiets gaat hij 3 keer naar boven, daarna trekt hij voor een extra beklimming zijn vertrouwde hardloopschoenen aan.

Zijn vier beklimmingen draagt hij op aan zijn zusje, nichtje, moeder, oom en dierbaren. Barry: “Ik ga de berg vier keer bedwingen want opgeven is geen optie. Ik zal genieten van elke beklimming.”

https://www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/BarryRahajaan2964