Bijzonder verhaal

4 april 2025

Mirjam, Wim en Esmee:

'Samen maken we écht het verschil'

Overweldigd liepen ze rond op de eerste deelnemersdag in Gorinchem, Mirjam van der Hoff en Wim de Bruijn. De emoties namen de overhand, want met het verlies van collega Isaäc nog vers in het geheugen, lagen de tranen op de loer. Maar het bleken ook tranen van vreugde, want hun dochter Esmee mag met gelden vanuit het Alpe d’HuZes / KWF Fonds onderzoek doen naar slokdarmkanker.

Mirjam van der Hoff, Wim de Bruijn en dochter Esmee.

Als jonge onderzoeker aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam staat Esmee met haar 25 jaar aan het begin van een mooi onderzoek. “Normaal gesproken hoor je niet waar het onderzoeksgeld vandaan komt, maar in mijn geval werd erbij verteld dat dit rechtstreeks gefinancierd werd met het geld van Alpe d’HuZes.” Dat bleek een mooi bruggetje, zeker nu haar vader komend jaar gaat deelnemen aan het evenement, samen met een tweetal collega’s.


Team Isaäc

Als Team Isaäc wil Wim samen met zijn collega’s de Alpenreus op gaan fietsen. Hun collega Isaäc Timmermans overleed vorig jaar aan de gevolgen van nierkanker. “Isaäc wordt nog elke dag gemist,” vertelt Wim. Zes jaar geleden werd hij ziek en artsen spraken toen van een levensverwachting van slechts enkele weken. Dankzij immunotherapie kreeg hij nog mooie jaren erbij, waarin hij elke dag fietsend naar zijn werk ging. Die fiets pakken zijn collega’s nu ook op, als eerbetoon aan Isaäc. “Op dit moment hebben we het vooral nog over klimtijden en wattages die weggetrapt worden tijdens trainingen en peppen we elkaar op om alle drie nog fitter te worden. Maar ik weet zeker dat het straks in juni een emotionele dag wordt, zeker bij de start in het donker.”

Collega Isaäc Timmermans overleed vorig jaar aan de gevolgen van nierkanker.

Volle rugzak

Dat Wim en zijn vrouw Mirjam emotioneel reageerden tijdens hun eerste kennismaking met Alpe d’HuZes op de deelnemersdag afgelopen november, valt nog beter te begrijpen als Mirjam vertelt hoe kanker al meerdere malen hun leven binnendrong: “Onze rugzak is inderdaad flink gevuld. Wim verloor zijn broer Jan aan kanker, mijn zus Carla streed tien jaar lang tegen borstkanker. In 2015 was zij zelf ook in Frankrijk aanwezig bij Alpe d’HuZes, maar in 2016 overleed zij. Ook Sophie, de dochter van lieve vrienden, is op 9-jarige leeftijd overleden aan kanker. Het is erg veel, dat verdriet draag je met je mee.”

Kort na de deelnemersdag werd bovendien bij Wim via het bevolkingsonderzoek een poliep in zijn endeldarm ontdekt. “De poliep is operatief verwijderd, waarna de arts me vertelde dat ik er net op tijd bij was. Het bleek een voorstadium van kanker, een jaar later had het er veel slechter uitgezien.” En dan blijkt dat je dochter onderzoek mag doen naar slokdarmkanker. “Het komt zo mooi samen en zulk onderzoek kan heel bepalend zijn, dat zagen we bij Isaäc en ook bij Wim zelf heeft het bevolkingsonderzoek erger voorkomen. Dat je dochter hieraan kan bijdragen maakt je dankbaar en trots,” aldus Mirjam.

Esmee, geflankeerd door oncoloog dr. Bianca Mostert en chirurg dr. Sjoerd Lagarde.

Onderzoek maakt het verschil

Esmee gaat in haar onderzoek genaamd TNT-OES-2, waaraan 216 mensen met slokdarmkanker deelnemen, uitzoeken of de behandeling van deze patiëntengroep verbeterd kan worden met een combinatie van chemoradiotherapie en chemotherapie. Dit doet zij samen met dr. Bianca Mostert en dr. Sjoerd Lagarde, oncoloog en chirurg aan het Erasmus MC. “Mensen met slokdarmkanker hebben momenteel nog een slechte prognose. Met ons onderzoek gaan we proberen aan te tonen welke volgorde van behandelen het beste resultaat geeft, zodat patiënten langer leven. We focussen ons op de voorbehandeling, zodat een deel van de patiënten ziektevrij kan worden zonder dat hiervoor een operatie nodig is. Zo kunnen we de kwaliteit van leven ook verbeteren,” zo legt Esmee uit. “Nederland is wat oncologisch onderzoek betreft een vooraanstaand land en de opbrengsten uit dit soort onderzoeken worden wereldwijd benut”.

“Onderzoek doen is enorm duur, dat weet iedereen,” zegt Esmee, “maar als je bedenkt dat de laatste editie van Alpe d’HuZes ruim 18 miljoen euro heeft opgeleverd, dan betekent dat ook dat er vele onderzoeken zoals het mijne, wat 500.000 euro kost, kunnen worden bekostigd.” En dat maakt Wim alleen maar meer gedreven om veel geld bijeen te brengen voor de komende editie van Alpe d’HuZes. “Samen kunnen we écht verschil maken en dat geeft mij zo’n boost. Mijn dochter maakt het verschil voor de toekomst en wij maken straks op die mooie berg het verschil door heel veel euro’s bij elkaar te fietsen voor nog meer baanbrekende onderzoeken. Daarmee is voor ons de cirkel rond.”