‘Fijnere collega-vrijwilligers dan bij Alpe d’HuZes vind je nergens’. Het werk van de Alpe d’HuZes-vrijwilliger doet ertoe én je krijgt er ook ontzettend veel voor terug. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers kan Alpe d’HuZes jaarlijks miljoenen euro’s via het Alpe d’HuZes/KWF-fonds te besteden aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker en naar de verbetering van kwaliteit van leven van mensen met kanker.
Lees hoe andere vrijwilligers hun werk bij Alpe d’HuZes beleven. En wie weet … word jij ook vrijwilliger?
Het laat je niet meer los
Claudia Balke is sinds 2014 vrijwilliger. Ze zet zich in voor team Social Media. “Met het team zorg ik ervoor dat via alle Alpe d’HuZes socialmediakanalen relevante informatie gedeeld wordt met de wereld. Gevarieerd, boeiend en nuttig werk”. In 2013 besloot Claudia deel te nemen aan Alpe d’HuZes. Om mensen uit haar familie- en kennissenkring die vochten tegen kanker te steunen. Claudia’s gezondheid stond die deelname helaas in de weg, maar ze bleef niet bij de pakken neerzitten: “In eerste instantie baalde ik dat ik zelf niet meer die berg op kon fietsen, maar mijn vrijwilligerswerk voor het communicatieteam geeft me net zoveel voldoening. Ik voel me echt nuttig in onze mooie organisatie!”
Warm bad
In 2015 nam Willem van Leeuwen voor de eerste keer deel aan Alpe d’HuZes. Als vrijwilliger ondersteunde hij een paar uurtjes het team Catering. De manier waarop hij door twee vaste vrijwilligers werd ingewijd was geweldig. Thuis besloot hij zich meteen als vaste vrijwilliger te melden. “Dat werd bij Deelnemerscoördinatie”, zegt Willem. “Daar kon ik mijn ei kwijt en sindsdien ervaar ik wat de vrijwilliger bij Alpe d’HuZes kenmerkt: Er altijd voor gaan, altijd benaderbaar, iemand met een warm hart, sociaal voor elkaar!”
Eén grote familie
Als stagiaire Sportmanagement ging Saskia Groeneveld in 2014 mee naar Frankrijk. Dat beviel zo goed dat ze nooit meer is weggegaan: “In de werkgroep Donatiewerving hou ik me onder andere bezig met het inspireren van deelnemers om succesvol potentiële donateurs te benaderen. Op de deelnemersdagen faciliteer ik workshops waar deelnemers ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. In 2019 heb ik voor het eerst mee de berg op gefietst. Dan ga je op in de familie van die duizenden gekke Nederlanders die ergens in geloven en samen iets onvergetelijks neerzetten!”
Samen de schouders eronder
Eric Wilderbeek, een verwoed motorrijder, las in 2012 in zijn lijfblad Motoplus een artikel over de rol van de motards om Alpe d’HuZes in goede banen te leiden. “Dat was voor mij het moment om te schakelen. Als vele anderen kwam ik te vaak in aanraking met mensen met kanker en ik wilde mijn eigen steentje bijdragen om hier iets aan te veranderen. Sindsdien werk ik voor het cluster Veiligheid en voel me er met mijn collega’s verantwoordelijk voor dat de deelnemers veilig de berg kunnen beklimmen en afdalen. De saamhorigheid, het teamgevoel, samen de schouders onder het gemeenschappelijke doel zetten, dat is mijn gevoel als vrijwilliger bij Alpe d’HuZes!”
Bubbel
“Op een cursus voor mijn werk in 2013 ontmoette ik Willem van den Brink. Hij vertelde over Alpe d’HuZes en oordeelde dat ik geschikt zou zijn als roostermaker binnen het cluster Vrijwilligerscoördinatie”, vertelt Marga van Bruggen. “Hij overtuigde me om mee te gaan naar Frankrijk. Daar werd ik gegrepen toen ik iemand helemaal in zijn eentje over de finish zag komen. Geen supporters of teamgenoten om hem te verwelkomen. Maar in no time stonden er andere deelnemers en toeschouwers om hem heen waar hij zijn gevoelens kwijt kon. Ik was trots deel uit te mogen maken van zo’n evenement.” Inmiddels is Marga al jaren actief binnen het team Evenementen. Met haar team organiseert ze de onvergetelijke deelnemersdagen, vrijwilligersdagen en de avondsessies tijdens de koersweek. Twijfel je over vrijwilligerswerk bij Alpe d’HuZes? Marga heeft maar één advies: “Gewoon doen, ervaar de bubbel, ga er in op. En ik ben er zeker van dat we dan weer een nieuwe vrijwilliger erbij hebben!”
Heb ik er alles uitgehaald
Voorzitter Erik Jutstra kent de koersweek alleen nog als deelnemer. Maar hij heeft van dichtbij ervaren hoe belangrijk onderzoek naar kanker is. Daarom is hij blij dat hij nu als voorzitter een flinke steen mag bijdragen. Ook als vrijwilliger natuurlijk! “Heb ik er alles uitgehaald”, dat vraagt hij zich af bij alles af. “Als ik met die insteek iedereen die bij Alpe d’HuZes betrokken is kan enthousiasmeren gaan we met z’n allen een mooie toekomst tegemoet. Het zou fantastisch zijn als we snel de achterstand in donaties als gevolg van het moeten verplaatsen van twee koersweken in Frankrijk inhalen. Ik ga ervoor, samen met alle andere vrijwilligers, sponsoren en deelnemers!”