“Nooit gedacht dat ik zelf zou kunnen deelnemen aan Alpe d’HuZes”, zegt Paola Papen. Dankzij 2climb2raise kon zij in 2017 meedoen met Alpe d’HuZes. En in 2018 fietste ze solo de berg op. “Het is niet alleen een fantastische ervaring, maar het geeft ook het vertrouwen in je lichaam terug én draagt bij aan je herstel.”
De stichting 2climb2raise wil het ‘onmogelijke mogelijk maken’ en zorgt ervoor dat kankerpatiënten achter op een tandem kunnen deelnemen aan Alpe d’HuZes. In 2020 alweer voor de negende keer.
Tandem
“Ik had zelf die berg op willen fietsen om Alpe d’HuZes te kunnen ervaren.” Die opmerking van een kankerpatiënt zette Arjan Thomassen aan het denken, toen hij in 2011 finishte op de Alpe. Hoe los je het praktische probleem op dat iemand met kanker de lichamelijke conditie niet heeft om de Alpe d’Huez te beklimmen? Met een tandem! Zo is het idee van 2climb2raise geboren.
Plaatsen vrij
“Ook in 2020 nemen we zo’n 16 mannen of vrouwen die tegen kanker vechten of vochten mee omhoog”, zegt Arjan, voorzitter van 2climb2raise. “We hebben nog plaatsen vrij! Het laatste wat we achteraf willen horen is ‘Had ik maar geweten dat dit mogelijk was, dan had ik zeker meegedaan.’ Je weet niet of mensen die dat zeggen nog een tweede kans krijgen.”
Trainingen
Het bestuur en de ondersteuners van 2climb2raise – denk aan artsen, mecaniciens, en medewerkers op het gebied van pr en logistiek – zetten zich het hele jaar in om zestien mannen en vrouwen achter op een tandem de klim van hun leven te kunnen laten maken. Arjan, binnen het bestuur van 2climb2raise verantwoordelijk voor de teams: “In januari is onze kick-off, gericht op de onderlinge kennismaking en de introductie van het programma hoe we als groep naar de eerste week van juni toewerken. In februari hebben we indoortrainingen en vanaf maart trainen we om de drie weken buiten. We beginnen vlak, maar de laatste buitentrainingen werken we af op de Gulpenerberg. Een molshoop vergeleken bij de Alpe d’Huez, maar zo ervaar je wel wat klimmen is. Vanaf begin juni zijn we met een kleine honderd man in Oz, waar we exclusief voor 2climb2raise een hotel hebben afgehuurd. Op maandag doen we altijd een trainingsklim vanaf Allemond tot Oz. Dat lijkt al een beetje op wat de deelnemers donderdag te wachten staat.”
Stoker – captain – begeleider
“Het belangrijkst zijn de kankerpatiënten achter op de tandem”, legt Arjan uit. “Dat zijn de stokers. Voor op de tandem zit de captain, bij voorkeur iemand die een relatie heeft met de stoker. Dan is er nog de begeleider, een familielid, vriend of kennis van de stoker, én een ervaren fietser. Op de berg staat hij of zij het tandemteam van start tot finish bij!
We kennen ook nog de solo-stokers. Dat zijn (ex-)kankerpatiënten die al eens als stoker achter op de tandem hebben deelgenomen en nu onder begeleiding van een ervaren deelnemer als solo-fietser of -wandelaar aan Alpe d'HuZes deelnemen. En ten slotte is er plaats voor naaste familieleden van stokers. De prestatie van het familielid achter op de tandem van nabij kunnen meebeleven kan belangrijk zijn in het verwerken van de emoties als je een familielid met kanker hebt. Als er problemen zijn met de financiering van de reis naar Frankrijk kan 2climb2raise bijspringen. Als stichting zijn we een anbi-goedgekeurd doel en zamelen we geld in om dat mogelijk te maken!”
Zo rol ik
In Paola’s boek Zo rol ik kun je lezen dat 2climb2raise inderdaad het onmogelijke mogelijk maakt. De opbrengst is natuurlijk voor de stichting 2climb2raise.